Viktigt med hjälm när man ger sig ut på cykel

Olyckor sker väldigt lätt i trafiken och du vill såklart gärna undvika att skada dig. Cykelhjälm på huvudet då du beger dig ut kan hjälpa dig undvika allvarliga skador om olyckan är framme. Cykelhjälmar finns för alla åldrar och du kan hitta dessa här.

Lag om cykelhjälm

I Sverige säger lagen att alla under 15 år måste använda cykelhjälm då de cyklar. Den vanligaste allvarliga skadan vid en cykelolycka är huvudskador. Trots det är det många som slutar använda cykelhjälm innan de fyllt 15 år. Ännu fler som är över 15 år skippar hjälmen helt. Här kan det vara på sin plats att komma ihåg att sådant som kronisk smärta och kognitiva svårigheter kan uppstå vid huvudskador.

Rekommenderade cykelhjälmar

Alla cykelhjälmar på den svenska marknaden måste vara CE-märkta för att få säljas. För att få märkningen måste cykelhjälmen klara av ett rakt fall mot marken utan att gå sönder. Däremot är det inte alla som trots CE-märkning ger ett tillräckligt skydd.

För att vara säker på att du köper en ordentlig cykelhjälm som tål stötar måste du göra efterforskningar. Skillnaderna är stora på hjälmarna, men det är svårt för konsumenter att se dem med blotta ögat i butiken.