Skidsport för vuxna och barn

Skidsport är en av de stora amatörsporterna i Sverige. Barn lär sig att stå på skidor strax efter de kan gå och en del spenderar alla lov och lediga dagar i backen eller elljusspåret. Vi vet verkligen hur man omfamnar vintern på bästa sätt.

Familjesport

Skidåkning i backe och spår är en bra aktivitet för hela familjen. Det ger mycket motion, frisk luft och tvingar er att träna teknik och balans. Det positiva med att åka iväg på en skidsemester med boende i stuga och närhet till skidspåren är att barnen kan gå i skidskola och lära sig alla grunder. Det kommer att göra skidåkningen roligare och är en bra grund för mindre barn som säkerligen ska åka skidor i skolan också. För er vuxna som inte har någon erfarenhet att åka skidor finns det vuxenkurser på de större skidorterna.

Slalom

En krävande sport, en dag i backen och du kommer att sova gott på natten. Slalom är bra balansträning och du blir snabbt kär i sporten. Det svåra är förstås att lära sig grunderna, hur du ska använda kroppen för att styra skidorna. En av förutsättningarna för att ditt slalompass ska bli lyckat är att du har rätt utrustning. Du kan hyra allt på skidorten men det kostar ganska mycket. Var du än går ska du se till att få prata med någon kunnig som väljer ut vad du behöver för skidor och stavar.

Längdskidåkning

En sport för den uthålliga och den som vill uppleva naturen. Den bästa skidåkningen om ni har små barn med er. Mindre barn kan få åka på ryggen eller i en pulka när de blir för trötta för att åka själv. Det är lätt att ta sig fram på välvallade skidor men har man fel teknik kommer du att anstränga dig mer än du behöver. Du kan få bra tips på teknik redan på YouTube. Det är inte lika vanligt att hitta skidskola för längdskidåkning så här är det bra att prata med kunniga personer och testa sig fram.

Snowboard

För dem som har vuxit upp med skidåkning som vintersport, är övergången till snowboard tuff. Helt plötsligt sitter båda fötter fast och du kan inte rör ena utan det andra. Det blir ofta många fall innan kroppen lär sig de nya spelreglerna. Muskelminnet är bättre än ditt långtidsminne, den kommer ihåg hur du ska röra dig för att bromsa eller stanna när du är i backen. Men du varken bromsar eller stannar på samma sätt på en snowboard. Det roliga med snowboardåkning är att du kan få upp riktig fart och det är lättare att lära sig rätt teknik. Du behöver inte hålla reda på skidor och stavar, enda fokuset är att hålla sig stående och åka i den riktning du vill. Det är en tuff men snabb inlärningsperiod innan du svischar nedför backarna som ett proffs!